Çocuklar sosyal medya platformlarına belli bir yaşa kadar üye olmasa da ebeveynleri, onların video ve fotoğraflarını sıklıkla paylaşabiliyor. Peki bu fotoğrafların paylaşılması ne kadar doğru? Bu durum çocukların tehlikeye düşmesine yol açabilir mi?
Günümüz de sosyal medya iletişim kurmanın en yaygın ve kolay araçlarından biri, sosyal medya platformlarında çocukların temsili ve ebeveynlerin rolü tartışma konusu.
Uzmanlar sosyal medyaya erişimin bu kadar kolay ve hızlı olduğu bir dünyada çocukların sınırlarını ve haklarını gözetmenin yetişkinlerin sorumluluğunda olduğu önemini devamlı dile getiriyor.
Ben Sosyal medyada “pedofili” tehlikesi olduğu konusuna da değinmek isterim,çünkü maalesef Kundaktaki bebekten bile etkilenebilen bir zihniyet var ve dolayısıyla her alanda olduğu gıbı bu kişiler sosyal medyada da var. Bu platformlarda çocuklarımızı koruyabilmek için bazı sınırları koymamız gerektıgını düşünüyorum.
Bana göre hiçbir anne çocuğunun fotoğrafını sosyal medyada herkesın görebılecegı bır şekılde paylaşmamalı ama çok paylaşılması gereken bır durum varsada kı bence gerek yok,çocuğun bazı hak ve mahremıyet bilgileri gözetılmelı, örneğin;çocukların banyo yaparken veya denize ve havuza girerken çekilmiş video ve fotoğrafları paylaşılmamasi gerekir.
Sonuçta cocukta olsa bir bireyden bahsediyoruz ve malesef bazı anne babalar,çocukları uzerinde belirli haklarının olduğunu düşünüp,hadsizce onları istemedikleri fotoğraf ve videolar çekip haksızca orda burda paylaşıyorlar.
Paylaşımlardan doğan güvenlik sorunlarınıda unutmamak lazım
Çocuklarınızın çevrimiçi fotoğraflarını paylaşmadan önce düşünmeniz gereken bir durumda çevrimiçi ortamda yayınlandıktan sonra içeriği silmek son derecede zor olabilir. Birden fazla “beğenme” ve “paylaşım”, çocuğunuzun resmini dünyanın dört bir yanına, tanımadığınız kişilere bile gönderebilir ve bir başkasının sabit diskine girdiğinde onu asla kaldıramazsınız.
Bu riskler, çocuklar büyüdüğünde ve kendilerine bakabilir hale geldiğinde devam edebılır .çocuklarının tam adı, doğum tarihi ve yeri gibi hassas bilgileri de yayınlayan ebeveynlerin paylaşımları sonucunda dolandırıcıların, çocukların kimliklerini çalabileceği yönünde çok cıddı şekılde kanıtlanmış iddalar var. Özellikle çocuklarınız büyüdükçe gizlilik meselelerini düşünmelisiniz çünkü son derece önemli bir konu ki bazı ülkeler bu konuda cıddı yasak ve yaptırımlar getirmiştir.Fransa ve Almanya gibi bazı ülkelerin yasal sistemlerinde çocuklar kendi görüntülerine sahip olma hakkına sahiptir. Ebeveynler bu hakkın sahipleri olarak değil sadece vekilleri olarak tanınır.
Çocuklar sosyal medyayı anlayacak kadar büyüdüklerinde, çevrimiçi fotoğraflarını paylaşmak için mutlaka izinlerini istemelisiniz. Böylece yalnızca çocuklarınızın mahremiyetine saygı duymakla kalmaz, onlara çevrimiçi görgü kurallarını öğretmiş de olursunuz. Onları, hangi fotoğrafların yayınlanmaya uygun olduğuna ve fotoğrafı kimin göreceğine karar vermenin yanı sıra fotoğrafları paylaşmaya karar verme sürecine de dahil edin. Bu, sosyal medyanın çalışma şeklini öğrenmelerini sağlayacak bir proje oluşturmanın iyi bir yoludur. Aynı zamanda kendi Facebook, Snapchat veya Instagram hesaplarını almadan çok önce, çevrimiçi fotoğraf göndermenin güvenlik sorunları doğurabileceğini anlamalarına da yardımcı olursunuz.