Havalimanlarında Elle Arama Dönemi

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir karar doğrultusunda, havalimanı girişlerinde cihazla yapılan aramanın yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılması zorunlu hale getirildi. Ulaştırma alanındaki düzenlemeleri içeren bu kanun, Türk Sivil Havacılık Kanunu ve bazı diğer kanunlarda değişiklik yapıyor.

Güvenlik Önlemleri

Türk Sivil Havacılık Kanunu’na eklenen yeni düzenlemelere göre, tüm yolcular ve yanlarındaki eşyalar, havacılık güvenliğinin ihlal edilmemesi amacıyla teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle aranacak. Teknik cihazlarla yapılan aramaların yetersiz kalması durumunda, yolcular ve eşyaları elle aranmayı kabul etmezlerse havaalanı ve hava aracına alınmayacaklar. Bu güvenlik tedbirleri, genel kolluk gözetiminde, özel güvenlik görevlilerince gerçekleştirilecek.

Hakimlerin Aranması

Geçmiş yıllarda havalimanlarında üst araması yapılmasına itiraz eden bir hakimin konuyu Danıştay’a taşımasının ardından hakimlerin aranmasına son verilmişti. Ancak yeni kanunda hakimlere bu ayrıcalık tanınmadı.

Deniz Taşımacılığı ve Para Cezaları

Türkiye’nin deniz yetki alanlarında, su yollarında ve iç sularda verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülecek. Bu hizmetleri yürütenler, Bakanlıkça belirlenen şartları yerine getirmedikleri takdirde 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezasına çarptırılacaklar.

Sera Gazı Emisyon Bedeli

Limanlara gelen veya ayrılan ticari gemilerin sera gazı emisyonları için bir bedel alınacak. Bu bedeller, doğrulanan sera gazı emisyonları ve Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi güncel karbon fiyatı temel alınarak belirlenecek. Toplanan bedeller, yeşil denizcilik için araştırma, geliştirme, dönüşüm ve yeni yapım faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacak.

Sivil Havacılıkta Para Cezaları Artırıldı

Sivil havacılıkta yetki ve yükümlülüklere aykırı davranılması durumunda uygulanacak idari para cezaları artırıldı. Bu cezalar, ticari hava işletmelerinin izin ve işletme ruhsatı almaması, tarifelerdeki değişiklikleri bildirmemesi gibi durumlarda 20 bin liradan 500 bin liraya kadar çıkacak. Ayrıca, insansız hava aracı uçuranlara da 60 bin lira idari para cezası uygulanacak.