Salda Gölü’nde Kirlilik Alarmı: Doğa Harikasının Başına Gelenler

Salda Gölü, doğal güzelliği ve eşsiz beyaz kumlarıyla tanınırken, kamyon ve dozerlerle yapılan müdahaleler ve sosyal tesislerin inşası nedeniyle büyük zarar gördü. Gölün etrafındaki doğal yapıların tahrip edilmesi, şimdi de kirlilik sorununu gündeme getirdi.

İnsan Baskısı ve Kirlilik

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü’nde insan baskısının kuruma, beyaz kayalıkların oluşumunda azalma ve kirliliğe neden olduğunu belirtti. Salda Gölü’nün benzersiz hidromanyezit yapılarının Mars’taki yaşam olasılığı araştırmaları için önemli olduğunu vurguladı.

Ekosistem ve Su Kirliliği

Salda Gölü’nün kapalı havza gölü olduğu ve bu nedenle kirliliği hızla depoladığı ifade ediliyor. Dr. Kesici, çevredeki yol yapımları ve artan araç trafiği gibi faktörlerin gölün ekosistemini tehdit ettiğini belirtti. Ayrıca, kuraklık ve artan sondaj kuyularının da gölde kararmalara ve çukurların oluşmasına neden olduğunu söyledi.

Salda Gölü’nün Evrensel Değeri

Salda Gölü’nün, kara, tatlı su, kıyı ve deniz ekosistemleri ile bitki ve hayvan topluluklarını temsil eden değerli bir doğa harikası olduğunu belirten Dr. Kesici, bu değerlerin korunması gerektiğine dikkat çekti. Ancak, gölün giderek daha fazla kirletildiğini ve kontrol altına alınamadığını ifade etti.

Koruma Çağrısı

Dr. Kesici, Salda Gölü’nün geleceği için insan ve araç trafiğinin azaltılması gerektiğini vurguladı. Salda Gölü’nün korunması ve bilimsel araştırmalar için kullanılabilirliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Salda’nın cazibe merkezi haline getirilmesinin önlenmesi gerektiğini belirtti ve insanların gölü sadece gözleriyle görmesi gerektiğini vurguladı.