Adalar’da Minibüs Protestosu Devam Ediyor: İBB’den Açıklama Geldi

İstanbul’un Adalar ilçesinde ulaşım sorunu, 2020 yılında kaldırılan faytonların ardından yeniden tartışma konusu oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), faytonların yerine 40 adet 13 kişilik elektrikli araç sağlamıştı. Ancak 30 Nisan 2024 tarihinde bu araçların faaliyetleri Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla sonlandırıldı ve yerlerine elektrikli minibüsler hizmete sokuldu.

Yeni Araçlar ve Halkın Tepkisi

Yeni minibüslerin Adalar’ın dar ve tarihi sokaklarına uygun olmadığını savunan yerel halk, Büyükada’da protesto gerçekleştirdi. Protestocular, minibüslerin İETT Garajı’ndan çıkışını engellemeye çalışırken polis müdahalesiyle karşılaştı ve bazı göstericiler gözaltına alındı.

Yerel Yöneticilerin ve Vakıf Temsilcilerinin Görüşleri

Adalar Vakfı Başkanı Ali Erkurt, yeni getirilen araçların Adalar’ın yapısına uygun olmadığını belirterek, yolların dar ve tarihi dokunun korunması gerektiğini vurguladı. Erkurt, “Araçlar o kadar büyük ki, öbürlerinin üç katı kadar. Ada çok küçük ve dar yolları olan bir yer. Aynı zamanda bir sit alanı ve ormanlık bir bölge,” dedi.

Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat ise, yeni araçların geçici bir çözüm olduğunu ve yazın artan nüfusu karşılamak için getirildiğini belirtti. Akpolat, sorunun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Adalar’a uygun araçlara tescil vermemesi nedeniyle yaşandığını söyledi.

İBB’nin Açıklamaları

İBB, 15 Haziran’da yaptığı açıklamada, Adalar’a uygun araç üretimi için ulusal ve uluslararası üreticilere açık ihale yapıldığını ancak katılımın olmadığını belirtti. Bunun üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ASELSAN ile ortak çalışma gerçekleştirildiği ifade edildi. Ayrıca, Adalar Kaymakamlığı ile toplu taşıma hizmetinde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi için işbirliği yapıldığı açıklandı.

Protestolar Devam Ediyor

Adalar Vakfı Başkanı Ali Erkurt, İBB’nin açıklamasına tepki göstererek, “Ulaşım hizmeti dedikleri şey, Adalar’a gelenleri kontrol etmeden taşımaksa eğer, bu ulaşım hizmeti değil,” dedi. Erkurt, Adalar’ın günübirlik turist yoğunluğuna uygun bir ulaşım sistemi geliştirilmesi gerektiğini savundu.

Yönetmen Ezel Akay’ın Görüşleri

Büyükada’da yaşayan yönetmen Ezel Akay, Adalıların taleplerinin dikkate alınmamasından şikayet etti. Akay, “Basit bir çözümü olan bir şey çok karmaşık hale geldi. Bunun en büyük nedeni, kamuya, insanlara söz hakkı tanımamaları,” dedi. Ayrıca, yeni araçların yaya yollarında kazalara yol açabileceği konusunda uyardı.

Adaların Ulaşım Geleceği

Adalar Vakfı Başkanı Ali Erkurt, toplu taşıma yerine daha basit ulaşım hizmetlerine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Erkurt, “Beş kilometre boyutunda bir yerde yaşıyoruz. Büyükada’nın boyu 5, eni 2,5 kilometre. Bütün yolları gezseniz 13,5 kilometre. Bütün bunlar için toplu taşıma adı bile büyük bir laf,” dedi.

Adalar’daki ulaşım sorununa kalıcı bir çözüm bulunmadığı sürece, yerel halkın ve ziyaretçilerin güvenliği ve tarihi dokunun korunması zorlaşacak gibi görünüyor. Adalıların talepleri doğrultusunda daha uygun ve küçük ölçekli ulaşım çözümleri üretilmesi gerektiği açıkça ortada.