Yeni yönetmelik ile birlikte, sürücü adaylarının sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması planlanıyor. İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, “Daha iyi sürücüler yetiştirebilmek için sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması bekleniyor” dedi. Ayrıca, park manevrasında deneme hakkı ikiye çıkacak. Bu değişiklik, sürücü adaylarının stresini azaltarak daha adil bir sınav ortamı sunmayı hedefliyor.
Engelli Sürücü Adayları İçin Özel Düzenlemeler
Yeni yönetmelikte, engelli sürücü adayları da önemli bir yer tutuyor. Murat Tekin, “Engelli kursiyerlerin hepsinin farklı engelli durumları var. Bir aracı yüz çeşit engelliye göre dönüştüremeyebiliriz ama burada da bir değişiklik yapılması bekleniyor. Engelli sürücü adayları, kendi araçlarını temin edebilir ve bu araçla kursa kayıt olup eğitimlerini alabilirler. Sınavlarını da bu araçla verebilirler. Bu, engelli vatandaşlarımız için olumlu bir adım” dedi. Engelli adaylar, kendi araçlarını kullanabilmeleri veya araç kiralayabilmeleri için alternatifler sunulacak.
Elektrikli Araçlar Eğitimde
Türkiye’de elektrikli araç kullanımının artmasıyla birlikte, bu araçların sürücü eğitimlerinde de yer alması gerektiği vurgulanıyor. Tekin, “Yeni yönetmelikle sürücü kurslarında elektrikli otomatik vites araçlarının kullanılabileceği düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz. Sınav araçları elektrikli olduğunda, batarya seviyesi gibi elektrikli araçlara özgü konuların sınavda yer alması bekleniyor” dedi. Bu düzenlemeler, elektrikli araçların eğitim ve sınav süreçlerine entegrasyonunu kolaylaştıracak.
Kimlik Doğrulama ve Güvenlik Önlemleri
Yeni yönetmelikle birlikte, sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi şartı getiriliyor. Bu, sınavlarda kimlik doğrulama sürecinin daha güvenli hale gelmesini sağlayacak. Tekin, “Bu değişiklik, ‘joker’ denilen, birinin yerine kimliğini değiştirerek başkasının sınava girmesini önleyecek. Kişinin kimliği doğrulanarak sınava alınacak ve usulsüzlüklerin önüne geçilecek” dedi.
U Dönüşü Manevrası
Direksiyon sınavına motosiklet ve otomobil kullanımı eğitimine “U dönüşü” manevrasının eklenmesi de öngörülüyor. Kursiyerlerden iki manevrayla ‘U dönüşü’ yapmaları istenecek. Bu, adayların farklı sürüş koşullarına daha iyi hazırlanmalarını sağlayacak.
STK’ların Katkısı ve Son Aşamalar
Murat Tekin, yönetmelik değişikliği üzerinde uzun süredir çalışıldığını ve bu süreçte STK’ların görüşlerinin alındığını belirtti. “Yönetmelik değişikliğini STK’lar olarak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’yle istişare ettik, bizlerin de görüşlerini aldılar” dedi. Yönetmeliğin bitme aşamasına geldiğini ve imzaya sunulup yayımlandıktan sonra sürücü kurslarının uyum sağlaması için değişiklikler yapması gerekeceğini ifade etti. Tekin, “Bu yönetmelik, standartların yükseltildiği bir yönetmelik olarak algılanabilir” diye konuştu.