Eylem Tok’un Türkiye’ye İadesi İçin Taslak Karar Yazıldı

Ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan Timur Cihantimur’u ABD’ye kaçıran Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi için taslak karar hazırlandı. Taslak karar metninde, hakimin Türkiye’den gelen delilleri yeterli bulduğu belirtildi.

Taslak Karar Metni Sunuldu

Massachusetts Bölge Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili taslak karar metnini Hakim Donald Cabell’e sundu. Tok’un 11 Eylül’de Boston’da yapılacak duruşma öncesinde hazırlanan metinde, Türkiye’den gelen delillerin yeterli olduğu ve Tok’un iadesi gerektiği açıklandı.

İade Gerekçeleri Açıklandı

Taslak karar metninde, Eylem Tok’un Türk Ceza Kanunu’nun 281. ve 283. maddelerine aykırı olarak delilleri yok etme ve suçluyu koruma suçlarından Türkiye’ye iadesi onaylandı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu kararı onaylaması bekleniyor.

Kamuya Açık Paylaşım

Başsavcı Yardımcısı Kearney’nin hazırladığı taslak karar metni, ABD Adalet Sistemi Mahkeme Elektronik Kayıtları üzerinden kamuya açık olarak paylaşıldı. Karar metninde, mahkemenin iade işlemlerini yürütme yetkisine sahip olduğu vurgulandı.

Ne Olmuştu?

Eyüpsultan’da 1 Mart’ta seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış, aynı yönde ilerleyen bir araç bu ATV’ye çarparak Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olmuştu. Kazaya karışan Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok, önce Mısır’a, ardından ABD’ye kaçmıştı. ABD’de yakalanan Tok ve Cihantimur’un iadesi için Türkiye talepte bulunmuştu.