Gazze’de Çocukların Durumu: Save the Children’dan Endişe Verici Açıklamalar

Save the Children’ın açıklamasına göre, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah bölgesine yönelik artan saldırılar, birçok çocuğun ailelerinden ayrı düşmesine neden oluyor. Korumasız kalan çocukların bakımı üstlenen kişilerin de baskı altında olduğu belirtildi.

Binlerce Çocuk Kayıp veya Refakatsiz

Tahminlere göre Gazze’de yaklaşık 17 bin çocuk ailelerinden ayrı düşmüş veya refakatsiz şekilde kaybolmuş durumda. Yaklaşık 4 bin çocuğun ise enkaz altında, toplu mezarlarda ya da isimsiz mezarlarda olduğu düşünülüyor. Açıklamada ayrıca, bilinmeyen sayıda çocuğun gözaltında olduğu ve Gazze dışına çıkarılmış olabileceği ifade edildi.

Kimlik Tespiti Zorlaşıyor

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail saldırılarında 15 binden fazla çocuk hayatını kaybetti ve bunların yarısına yakınının kimliği tespit edilemedi. Enkaz altında kalan veya çadırlarda yanarak ölen çocukların bedenleri tanınmaz hale geliyor, bu da kimlik tespitini zorlaştırıyor.

Toplu Mezar ve İşkence İddiaları

Toplu mezarlara gömülen çocuklarda işkence izlerine rastlandığı belirtiliyor. 9 Haziran itibarıyla 250 civarında Batı Şerialı çocuk, İsrail’in gözaltı sistemi içinde kayıp durumda. Aileler, ekim ayında getirilen ziyaret kısıtlamaları nedeniyle çocuklarının nerede olduklarını veya sağlık durumlarını doğrulayamıyor.

BM’ye Yapılan İhbarlar

Birleşmiş Milletlere (BM) çok sayıda gözaltında kötü muamele, zorla kaybedilme ve toplu gözaltı ihbarı yapıldığı da açıklamada yer aldı.

Save the Children’ın Tepkisi

Save the Children Orta Doğu Bölge Direktörü Jeremy Stoner, “Hiçbir ebeveyn çocuğunu bulmak için enkaz ya da mezar kazmak zorunda kalmamalı. Hiçbir çocuk savaş bölgesinde yalnız ve korumasız olmamalı.” diyerek, hayatta olan ve kayıp çocukların risk altında olduğunu vurguladı. Stoner, Gazze’yi “çocuk mezarlığına” benzeterek, öldürülen çocukların kayıtlarının tutulması, ailelerin bilgilendirilmesi, cenaze ritüellerine saygı duyulması ve hesap sorulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kayıp çocukların bulunması ve ailelerinin daha fazla parçalanmasını önlemek için acil ateşkes çağrısında bulundu.

Çocuk Koruma Uzmanının Açıklamaları

Save the Children’ın Gazze’de görev yapan bir çocuk koruma uzmanı, her gün daha fazla refakatsiz çocuk bulduklarını ve onları desteklemenin giderek zorlaştığını belirtti. Uzman, partnerleriyle birlikte refakatsiz çocukların kimliklerini belirlemeye ve ailelerinin izini sürmeye çalıştıklarını ancak güvenli bir yer olmadığını vurguladı. İsrail saldırıları nedeniyle sürekli yer değiştiren aileleri çocuklarıyla buluşturmanın zorluğuna da dikkati çekti.

İsrail ve Hamas Çatışmaları

7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e yönelik kapsamlı saldırısının ardından, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279’u kadın olmak üzere 37 bin 598 Filistinli öldü, 86 bin 32 kişi yaralandı. İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana 313’ü karadan işgal sürecinde olmak üzere 665 askerinin öldüğünü duyurdu. Çatışmalara verilen insani aralarda esir değişimleri yapılırken, İsrail binlerce Filistinliyi alıkoymaya devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de İsrail askerleri ve İsraillilerin saldırılarında 553 Filistinli hayatını kaybetti.