Haziran 2024: Tüm Zamanların En Sıcak Haziran Ayı

Geçtiğimiz ay, sadece 2024’ün en sıcak ayı olmakla kalmadı, aynı zamanda kayıtlardaki en sıcak haziran ayı olarak tarihe geçti. Avrupa Birliği’nin (AB) iklim değişikliği programındaki bilim insanlarına göre, dünya genelinde üst üste 13. kez sıcaklık rekoru kırıldı. Haziran 2023’ten bu yana her ay, o ay için kaydedilen en sıcak ay oldu.

Sera Gazı Emisyonları ve İklim Felaketi

Uzmanlar, bu ısınma eğiliminin sera gazı emisyonlarından kaynaklandığını belirtiyor. AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne (C3S) göre, Haziran 2024’te küresel ortalama sıcaklık 16,66 santigrat derece olarak kaydedildi. Bu, Haziran 2023’ün 0,14 derece ve 1991-2020 ortalamasının 0,67 derece üzerinde.

İklim Krizi Derinleşiyor

C3S Direktörü Carlo Buontempo, “Haziran, küresel sıcaklıkların üst üste 13. kez rekor kırdığı ay oldu ve sanayi öncesi döneme göre 1,5°C’nin üzerine çıkıldığı 12. ay oldu” dedi. Buontempo, aşırı sıcaklıkların belirli bir noktada sona ermesi durumunda bile, iklim ısınmaya devam ettikçe yeni rekorların kırılacağını belirtti.

Bölgesel Sıcaklık Artışları

Avrupa’da, geçen ayki haziran sıcaklıkları 1991-2020 ortalamasının 1,57°C üzerindeydi ve bu da Avrupa’nın en sıcak ikinci haziran ayı oldu. Türkiye’de sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyretti. Dünya genelinde ise doğu Kanada, batı ABD ve Meksika, Brezilya, kuzey Sibirya, Ortadoğu, kuzey Afrika ve batı Antarktika’da sıcaklıklar ortalamanın üzerinde kaydedildi.

Okyanus Sıcaklıkları da Rekor Kırıyor

C3S ayrıca, küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklığının geçen ay 20,85°C olduğunu ve bunun haziran ayı için kaydedilen en yüksek değer olduğunu belirtti. Bu, deniz yüzey sıcaklığının üst üste on beşinci kez rekor kırdığı anlamına geliyor.

Greenpeace’in Tepkisi

Greenpeace, bu yeni rekorlara yanıt olarak, aşırı hava olaylarının ‘artan faturasını’ ‘kirletenlerin ödemesi gerektiğini’ söyledi. Greenpeace Güney Asya’dan Avinash Kumar Chanchal, fosil yakıt endüstrisinin iklim etkilerini görmezden gelerek faaliyetlerini sürdürdüğünü ve yaygın ve geri döndürülemez kayıplara neden olduğunu belirtti.