İşsizlik Düşüyor Ama Kadın-Erkek İşsizlik Dengesi Açılıyor

BETAM’ın raporuna göre, işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı Mayıs ayında, Nisan ayına kıyasla 3,9 puandan 4 puana yükseldi. Rapor, işsizlik oranlarındaki bu farkın artmasının nedenlerini ve işgücü piyasasındaki genel durumu ele alıyor.

İstihdam ve İşsizlik Oranları

BETAM’ın “Temmuz 2024 İşsizlikte Düşüş Devam Ediyor” raporunda, Mayıs ayında genel işsizlik oranının 0,1 puan azalarak %8,4 olduğu belirtildi. Kadın işsizlik oranı ise %11 seviyesine geriledi. Erkeklerde işsizlik oranı %7’ye düştü. İstihdam edilenlerin sayısı 273 bin artarken, işsiz sayısı 27 bin azaldı.

Kadın ve Erkek İstihdamındaki Değişiklikler

Kadın istihdamı 130 bin artarken, erkek istihdamı 141 bin arttı. İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı sabit kaldı. Mayıs ayında, kadın istihdam oranı %33’e, erkek istihdam oranı ise %67,3’e yükseldi.

Alternatif İşsizlik Oranları

TÜİK tarafından açıklanan alternatif işsizlik oranlarına göre, “genel işsizlik oranı” %8,4, potansiyel işgücünü de hesaba katan işsizlik oranı %17,1 olarak sabit kaldı. Zamana bağlı eksik istihdamda meydana gelen azalış sonucu işsizlik oranı %17,4’e düştü. Bütünleşik işsizlik oranı ise %25,2 seviyesine geriledi.

İşgücü Piyasasında Toplumsal Cinsiyet Farkı

Rapor, işgücü piyasasındaki toplumsal cinsiyet farkının artışını vurguluyor. Nisan ayından Mayıs ayına kadın ve erkek işsizlik oranlarındaki değişiklikler, cinsiyet farkının 3,9 puandan 4 puana çıkmasına neden oldu.