İstanbul Ticaret Odası’ndan İstihdam Raporu: Mavi Yakalı Çalışan Krizi

İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) tarafından yayımlanan istihdam raporunda, Türkiye’nin ekonomik kalkınma sürecinde nitelikli ve dengeli bir istihdam piyasasına ihtiyaç duyduğu vurgulandı. Raporda, mavi yakalı çalışan bulma zorlukları ve yüksek maaşlı işlerin, banka gibi beyaz yakalı mesleklerden üstün olduğu belirtiliyor.

Mavi Yakalı Çalışan Bulma Sorunu

Rapora göre, mavi yakalı çalışanlar arasında yaşanan sıkıntılar teknik eğitim sistemindeki sorunlar ve düşük statü algısından kaynaklanıyor. İmalat ve tekstil sektörlerinde mavi yakalı personel bulmakta yaşanan zorluklar, bazı firmaların üretimlerini Anadolu’ya kaydırmalarına neden olmuş durumda.

Raporda Öne Çıkan Veriler

İTOSAM’ın raporunda, mavi yakalı mesleklerdeki açık işlerin işsizliğe oranla yüksek olduğu ve bu durumun meslek seçimi konusunda olumsuz etkiler yarattığı ifade ediliyor. Firmalar, mavi yakalı işçilere yüksek maaşlar vermek zorunda kaldıklarını ve çoğu zaman işe başlamadan önce kayıpların yaşandığını belirtiyor. Örneğin, usta kaynakçılar 10 yıllık bir bankacıdan daha yüksek maaş alıyor.