Meclis Komisyonunda “Hayvanları Koruma Kanunu” Görüşmeleri Gergin Başladı

Sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören “Hayvanları Koruma Kanunu” teklifinin görüşüldüğü Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu toplantısında büyük bir katılım yaşandı. Toplantı salonunun yetersiz kalması üzerine vekiller arasında tartışmalar başladı. Küçük salon talebi reddedilince, toplantı salonunun değiştirilmesi gerektiği söylendi ancak bu talep kabul edilmedi.

Murat Emir’den Gazetecilere Çağrı

CHP Milletvekili Murat Emir, gazetecilere salonu terk etmemeleri çağrısında bulunarak, “Bu yasayı ne Meclis’ten ne Türk halkının gözünden kaçıramayacaklar. Bu yüzden size de büyük görev düşüyor. Burada beklemenizi rica ediyoruz. Sizi buradan dışarıya çıkartmaya kalktıklarında biz kendimizi siper edeceğiz,” dedi. Emir, bu komisyon toplantısının halka duyurulmasının önemini vurguladı.

Komisyon Başkanı Kirişçi’den Açıklama

Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, toplantının Plan Bütçe Komisyonu salonunda yapılacağını, yazılı basın, komisyon görevlileri ve ilgili maddelerde STK yönetici ve temsilcilerinin görüşmelere alınacağını, danışmanların ve kameraların alınmayacağını açıkladı. Ancak bu durum, muhalefet vekilleri ve STK temsilcilerinin tepkisine neden oldu.

Muhalefet ve AKP Vekilleri Arasında Tartışmalar

Toplantıya yoğun katılım nedeniyle birçok milletvekili dışarıda kaldı. Muhalefet vekilleri, komisyonun bu koşullarda başlayamayacağını ve toplantının büyük salona alınması gerektiğini belirtti. Bu esnada, AKP’li ve muhalefet vekilleri arasında ikili sataşmalar yaşandı. Başkan Kirişçi, danışmanları ve gazetecileri dışarı çıkararak kapalı oturuma geçileceğini söyledi.

Gerginlik ve Protestolar

Tartışmaların artması üzerine toplantıya ara verildi. Aranın ardından Komisyon Başkanı Kirişçi, toplantının Plan Bütçe Komisyonu salonuna taşınacağını yineledi. Toplantı devam ederken milletvekilleri masalara vurarak protestolarını sürdürdü. Güvenlik görevlileri, toplantıya girmek isteyen hayvan hakları savunucularını darp etti. Muhalefet vekilleri bu duruma tepki gösterdi.

Sunum Sırasında Protestolar

Plan Bütçe Komisyonu salonuna geçilmesinin ardından toplantı yeniden başladı. Muhalefet, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılmasını talep etti. Teklif sahibi AK Parti Milletvekili Harun Mertoğlu, tepkilere rağmen sunumuna başladı. Milletvekilleri sıralara vurarak protestolarını sürdürdü.

Muhalefet ve STK’ların Tepkileri

Muhalefet milletvekilleri, kanun teklifinin anayasaya aykırı olduğunu belirterek, geri çekilmesini istedi. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Anayasaya açıkça aykırı. Çocuklar can da sahipsiz sokak köpeklerini can olarak kabul etmeyecek misiniz? Biz bu çevreyi sokak hayvanları ile paylaşıyoruz. Onlar bizim can dostlarımız. Onları öldürme hakkını göremeyiz. Bu cinayettir,” dedi.

DEM Partili Gülistan Koçyiğit, “Koridorda hayvan hakları savunucusunu dövdüren zihniyet köpekleri de katletmeyi mübah görür. Çocuğunu kaybetmiş bir anne. Ben de acısını paylaşıyorum. Çok üzücü baş sağlığı diliyorum; ama bir annenin acısını istismar etmenizi kabul etmiyorum,” dedi.

Yasanın Anayasaya Aykırı Olduğu İddiaları

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, teklifin Anayasanın 45, 56 ve 63’üncü maddelerine aykırı olduğunu belirtti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, 22 yıldır ülkeyi yönetenlerin bu mağduriyetlerin sorumlusu olduğunu ifade etti. EMEP Milletvekili Sevda Karaca, mevcut yasanın yerine getirilmeyip yeni bir yasanın uydurulmasını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Koridordaki Protestolar

Komisyon toplantılarının Meclis TV’den canlı yayınlanmaması sebebiyle, STK temsilcileri koridordaki ekrandan canlı yayın yaparak kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştı. Güvenli Sokaklar Platformu temsilcileri içeride bulunurken, Veterinerler Derneği dışarıda kaldı. Milletvekillerinin araya girmesiyle bazı STK temsilcileri salona alındı.