Sandra Hemme: 43 Yıl Sonra Gelen Özgürlük

ABD’de işlemediği bir cinayetten ötürü hapis yatan Sandra Hemme, 43 yıl sonra serbest bırakıldı. 20 yaşındayken kütüphane çalışanı Patricia Jeschke’yi öldürmekle suçlanan Hemme, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Psikiyatri Hastanesindeki İtiraf

Hemme’nin suçlanmasına sebep olan tek kanıt, ağır sakinleştirici ilaçlar altında yaptığı bir itiraftı. O dönemde başka hiçbir somut delil bulunmamıştı. Şimdi 64 yaşında olan Hemme’nin, ABD tarihinde en uzun süre haksız yere hapis yatan mahkum olduğuna inanılıyor.

Masumiyet Projesi’nin Katkıları

Yasal temsilcileri olan Masumiyet Projesi, Hemme’nin serbest bırakılması için yoğun çaba sarf etti. Proje yetkilileri, Hemme’nin sonunda ailesiyle bir araya geldiği için mutlu olduklarını, ancak isminin tamamen aklanması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Yeni Kanıtlar ve Temyiz Mahkemesi

Temyiz mahkemesi hakimi Ryan Horsman, Hemme’nin masumiyetine dair yeni ve güçlü kanıtlar olduğunu söyledi. Özellikle, mahkumiyet sırasında savunma ekibine verilmemiş olan önemli deliller bulunduğunu belirtti. Polisin, cinayeti işleyen kişinin Michael Holman olduğuna dair kanıtları görmezden geldiği ortaya çıktı.

Michael Holman’ın Suçları

Holman’ın kamyoneti cinayetin işlendiği gün bölgede görülmüş, Jeschke’nin kredi kartını kullanmış ve Jeschke’nin babasının teşhis ettiği altın küpeler de Holman’ın evinde bulunmuştu. Ancak bu kanıtlar, o dönemde Hemme’nin savunma ekibine verilmemişti.

Hemme’nin Serbest Bırakılması

Mahkeme, Hemme’yi cinayete bağlayan adli bir kanıt olmadığını, itirafın ise geçerli olmadığını ifade etti. Cuma günü serbest bırakılan Hemme, ailesiyle bir araya gelerek yıllar sonra yeniden özgürlüğüne kavuştu. Avukatı Sean O’Brien, Hemme’nin sosyal güvenliği olmadığını ve hala yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti.