Sokak Hayvanları Konulu Tepki Çeken Yasa Meclise Geldi

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti’nin hazırladığı bu kanun teklifi, başıboş sokak köpekleri sorununu çözmeyi hedefliyor. Ancak yasada bulunan saldırgan hayvanların uyutulması tedbiri ucu açık bir eylem. Hayvanseverlerin tepkisini alan bu maddede uyutulacak hayvanın tespitinde ne kadar titiz davranılacağı oldukça belirsiz. Bu durumda milyonlarca hayvan katledilme tehlikesi ile karşı karşıya.

Aç Kalmış Hayvanlar Tehlike Arz Ediyor

Türkiye, uzun bir süredir sokaklarda aç ve çaresiz kalmış hayvanlar ile aynı yaşam alanını paylaştığı insanlar arasındaki sorunları görmezden geliyor. Yaşam alanı arayan ve buldukları alanları bölgeleri olarak korumak isteyen sokak köpekleri, bazı zamanlarda saldırgan tavırlar sergileyerek çeşitli kazalara yol açabiliyor.

AK Parti’den Hareket

AK Parti, sokak hayvanları nedeniyle tehlikeli hale gelen sokaklar için harekete geçti. Parti, 17 maddelik bir düzenleme hazırlayarak TBMM’ye sundu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bu düzenlemenin sokaklarda güvenliği sağlamayı amaçladığını belirtti.

Kanunun Detayları

Yeni düzenlemeyle, sokak hayvanlarının bakım evlerine alınması, kısırlaştırılması ve aşılanarak sokağa bırakılması gibi uygulamalar öngörülüyor. Ayrıca, sokak hayvanlarıyla ilgili yeterli çalışma yapmayan belediyelere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve 50 bin lira para cezası verilecek.

Halk Sağlığını Koruma

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kuduz riskli vakaların arttığını ve sokak köpeklerinin toplum sağlığına tehdit oluşturduğunu vurguladı. Bu nedenle, kanunun merkezinde insan ve hayvan sağlığını koruma ön planda tutuluyor.