Soyadı Düzenlemesinde Geri Adım Atıldı

Kadının evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanamayacağına ilişkin düzenlemeye karşı kadınların büyük tepkisi, AKP’nin geri adım atmasına neden oldu. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka’nın görüşmesi sonucunda, soyadı düzenlemesinin Yargı Paketi’nden çıkarılması kararlaştırıldı.

Tepkiler Sonuç Verdi

Kadınlar ve demokratik kitle örgütlerinin tepkisine neden olan, kadının evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanamayacağına ilişkin madde, 9. Yargı Paketi’nden çıkarılacak. Bu öneri, Meclis Genel Kurulu’na sunulacak.

Nazlıaka’nın Açıklamaları

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Nazlıaka, “Bu mesele, kadın erkek eşitliği ve kadının tercih hakkıdır. AYM’nin bu konuda verdiği karara ve Anayasa’ya uygun hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bakanla yaptığımız görüşmede, 9. Yargı Paketi’nden çıkartıldığını müjdelemek isterim” dedi.

Destek ve Teşekkürler

Nazlıaka, özellikle bu yönde mücadele eden kadınlara, görüş bildiren erkeklere ve partisi CHP’ye teşekkür etti. “Bu, biz kadınlar açısından olmazsa olmazdı” diyerek açıklamasını tamamladı.

Teklif Genel Kurul’da

BirGün’ün edindiği bilgiye göre, Bakan Göktaş ile CHP’li Nazlıaka, soyadı düzenlemesinin Yargı Paketi’nden çıkarılması konusunda anlaştı. AKP, bu teklifi Meclis Genel Kurulu’na sunacak.

Maddenin İçeriği

Anayasa Mahkemesi’nin “kadının soyadına” ilişkin iptal kararı doğrultusunda, Türk Medeni Kanunu’nda düzenleme yapılması planlanıyordu. Bu düzenleme ile kadın, evlendiği erkeğin soyadını alacak ve kadının soyadı, kendi soyadı ile evli olduğu erkeğin soyadından oluşabilecekti. Ancak, bu maddeye yönelik tepkiler nedeniyle düzenleme Yargı Paketi’nden çıkarıldı.